Estafette voor de Voedselbank

Op sportieve wijze hebben we, in Corona tijd, in estafettevorm meer dan 170 kilometer afgelegd in twee weken tijd. Een actie om geld op te halen voor de Voedselbank Leeuwarden.

De actie is ontstaan vanuit de hashtag #staysafeengeef welke door de Voedselbank Nederland is geïnitieerd. De Voedselbank heeft een groot tekort aan eten en deed een noodoproep. “Deze oproep hebben we gehoord en we wilden graag, in deze vreemde tijd, ons steentje bijdragen”, vertelt Heleen Hofstra, lid van JCI Friesland.

Met de estafette actie werd er op sportieve wijze meer dan 170 kilometer afgelegd, langs de woningen van de JCI leden in Friesland. Oorspronkelijk was de estafetteroute 170 kilometer, maar veel leden deden er nog een schepje bovenop voor extra donaties. De aftrap werd gemaakt in Hallum, langs vele dorpen naar Ureterp en Grou met als eindpunt Leeuwarden.

De hoofdstad is ook de standplaats van JCI Friesland. En als groep enthousiastelingen mocht iedereen zelf de keuze maken op welke manier de kilometers werden afgelegd. Hierdoor ontstonden overal mini-estafettes waarbij werd geskeelerd, gesupt, gefietst, gekanood en hard gelopen. Elk lid liet zich sponsoren en zo werd er € 2.675,- opgehaald.

In overleg met de Voedselbank werd geïnventariseerd wat de behoefte is en werden de boodschappen ingeslagen. En in een club jonge ondernemende mensen is er altijd wel iemand met de juiste connecties. Dit heeft uiteindelijk zes rolcontainers met o.a. houdbare melk, pasta, worteltjes en bonen opgeleverd! Op dinsdag 28 juli 2020 werden in totaal 2628 producten afgeleverd bij de Voedselbank in Leeuwarden.

Algemeen manager Robert Leach van de Voedselbank is erg blij met de donatie. “Door Corona hebben we minder aanvoer van goederen. We waarderen dit soort initiatieven omdat we momenteel ook niet in winkels mogen staan om spullen te verzamelen.” Maar ze zitten niet stil, want de behoefte aan spullen is groot. Dus is een actie gelanceerd “Doneer een Maaltijd.”

Ondernemers in Leeuwarden en omgeving kunnen een donatiebakje plaatsen. Dit gebeurt al bij een aantal horecazaken en winkels. Klanten doneren contant geld, dit wordt ingezameld en vervolgens weer uitgegeven bij dezelfde ondernemer, om dit vervolgens te doneren aan de Voedselbank.